Port (rood) € 2,75

Na het plukken van de druiven worden de druiven in granieten bakken (lagars) met de voeten klassiek geperst of machinaal. Na het persen blijven de druiven enige dagen in de lagars of in de tanks en komt de gisting op gang.  Door de druk van het persen breekt de celwand van de druif open en geeft deze zijn smaak en kleur af. Na een dag of twee ontstaat de alcoholische gisting, waardoor de schilletjes een deken (manta) bovenop de massa creëren. Dit geeft een beschermende laag, die contact met zuurstof tegenhoudt.  Bij port wordt er dus tijdens de vergisting van het sap op een bepaald moment alcohol (brandewijn) toegevoegd en dat is anders dan bij wijn. Door het toevoegen van de alcohol stopt de vergisting, waardoor er restsuikers in het sap overblijven die de port de kenmerkende zoete smaak geeft. Echter, het is mogelijk om de zoetheid te beïnvloeden. Als voorbeeld, het later toevoegen van de alcohol zorgt ervoor dat deze versterkte wijn droger is en minder zoet. Als je de alcohol eerder toevoegt zijn alle suikers nog niet omzet in alcohol wat een zoetere port oplevert.

V